perjantai 11. kesäkuuta 2010

Lakerikenkäristeily 2010

Valokuvaajan avustaja nostaa kätensä ja pysäyttää pariskunnan, joka yrittää päästä Taide2000:n perustajajäsenten taakse, kun heistä otetaan laivaan mentäessä hienoa valokuvapotrettia. Salamavalo räpsähtää ja kunniavieraat, Sthlm toursin väki mukaanlukien, pääsevät jatkamaan risteilijän vastaanottoaulaan, jossa heitä odottaa brasilialainen sambaryhmä, sekä aluksen kapteeni. Hän toivottaa meidät kaikessa arvokkuudessaan lämpimästi tervetulleeksi ja ohjaa tavallisiin matkustajiin nähden toiseen suuntaan.

Kun Sthlm tours päätti viime syksynä osallistua Taide2000:n kymmenvuotisjuhlaristeilylle oman vaihtoehtomatkansa sijaan, teimme heti alkujaan selväksi, että odotamme matkalla vieras-statuksestamme huolimatta yhtä ensiluokkaista, ripeää ja alistuvaa palveluhenkeä kuin omilla matkoillammekin. On luonnollisestikin vaikea lähteä arviomaan neuvostotaustaisen varustamotoimijan omatoimisuusastetta, mutta ainakin meidät majoitettiin vaateidemme mukaisesti läpikuluttomalle käytävälle kaikkien muiden matkustajien yläpuolelle. Siihen olemme kohtalaisen tyytyväisiä, vaikka yhtiö sitten muilla saroilla tietysti tekikin pahoitteluja vaatineista virheitä. Yhtenä näistä mainittakoon vaikka tyynyiltä unohtuneet Mariannet, sekä performanssitaiteen numerot, joiden sallittiin pyöriä samaan aikaan kun Taide2000 piti yksityistilaisuuttaan aurinkokannella. Pienenä hyvityksen eleenä neuvostotaustainen varustamo yritti korjata tekemiään virheitä varaamalla yökerhon tanssilattian yksinään meidän käyttöömme ja soittamalla pelkästään omaa hittimakuamme tukeneita kappaleita.

Tyynellä merellä nukuttujen yöunien jälkeen oli vuorossa tukeva meriaamiainen paahdettuine lohineen ja saksalaisine leikkeleineen. Odotuksemme sen suhteen eivät olleet kuitenkaan kovinkaan korkealla, sillä olimme päättäneet jo etukäteen uhrata juuri aamiasen alemmissa kerroksissa torkkuneen rahvaan tapaamiseen. Vaikka itse sanommekin, niin se oli sikäli mielessä pidettävän arvoinen niksi, että kuolettavaan nälkäänsä raksuja ja munia ahmiva ihminen joutaa harvemmin murehtimaan lautasensa ulkopuolisia asioita, ja niin kävi nytkin. Saimme syödä kohtalaisen rauhassa ja kuunnella opastusta siitä, mille karille mikäkin laiva on vuosien saatossa osunut.

Matkamme varsinainen määränpää oli maineikas Centralbadet, jonne meille oli järjestetty satamasta kuljetus. Muutaman tunnin kestäneessä bysanttilaisessa kylvetyksessä Taide2000 teki omat päätöksensä muun muassa vuosikymmenen elokuvan valinnasta, mutta sen lisäksi saimme keskusteltua puhalletuista ikkunalaseista heijastuneen valon ja varjon leikin keskellä myös yhteistoimintamme kehittämisestä. Tuloksista emme voi puhua vielä sen tarkemmin, mutta asia tulee näkymään kyllä julkisestikin, kun sen aika vain koittaa.

Huolimatta siitä, ettemme olleet tiedottaneet ruotsalaisille vierailustamme kylpylässä, olivat aktiivisessa tiedonhakuiässä olleet ihmiset kuitenkin saaneet vihiä saapumisestamme. Kun poistuimme kylpylästä, oli ulkona alkanut pauhata musiikki ja sadat rekka-autot kuljettivat serpentiineihin pukeutuneita nuoria ympäri katuja. He kirkuivat, viheltelivät pilleihin ja uivat suihkulähteissä. Meidän osaksemme jäi tehdä heidät tyytyväisiksi pienellä vilkutuksella, ja poistua sitten takaisin alukselle.

Valitettavasti karnevaalitunnelma ei kuitenkaan jäänyt pelkästään iloluonteiseksi. Neuvostotaustaisen varustamoyhtiön jo lähdettyä kuljettamaan meitä takaisin Suomeen, kiiri tieto hienostokortteleihin suuntautuneesta matkastamme myös Rinkebyhyn, jonka asukkaat laittoivat pettymyksestään johtuen pienen hulinan pystyyn. Suurempia konflikteja välttääksemme haluamme kuitenkin Sthlm toursissa muistuttaa kaikkia Tukholman lähiöiden asukkaita, että vaikkemme tänä vuonna vierailekkaan uudemmilla asuinalueilla, jatkuu toimintamme normaalisti keväällä 2011, jolloin tulemme teidän tykö Vårbergiin.