maanantai 12. joulukuuta 2011

Liitävien lintujen Fittja

Pienehkön lounaistuulen säikäyttämät tavalliset matkustajat väistyvät kuuliaisesti langångin suuaukon edestä, kun Sthlm Toursin jäsenet saapuvat viimein luksushytistään ja katoavat tyylikkäin askelin kohti tämänvuotista matkakohdettaan Fittjaa. Kaupunginosaa, jossa vaaleanpunaiset parvekkeet ulottuvat pilviin asti, ja jossa taivaankantta koristavat uljaat valkeat linnut.

Fittjan pitkäaikaisena ongelmana on ollut olla ihmisten vääristyneiden mielikuvien uhrina. Alue tunnetaan lähinnä ammunnoista ja pienestä arkisesta rikollisuudestaan, ja vain aniharva osaa arvata mitä tämä pastellinsävyillä stailattu kaupunginosa todella on. Siinä missä östermalmilaisia kiinnostavat ihmisten kuoret, mennään Fittjassa paljon syvemmälle. Sthlm Tours ei jouda saavuttuaan edes asemalaiturilta, kun jo ensimmäinen paikallinen ihminen pyrkii suosioomme. Hän haluaisi nähdä edes vilaukselta sen hienon valokuvan, jonka ehdimme ottaa junasta astuttuamme kohti Albyn korkeita taloja. "Se on todella hieno" - hän sanoo, ja yrittää pinnistää lopuksi vielä kaikin keinoin kiitokset Meidän kielellämme.

Kyynisen olisi helppo todeta, että kaikkialtahan sitä seurankaipuuta löytyy, mutta Fittjassa ei ole kyse siitä. Lämpö ja läheisyys ovat nimittäin läsnä kaikkialla. Rouva tulee oikein basaaristaan asti ihailemaan ammattimaisin ottein napsimiamme valokuvia, eivätkä kebab-ravintolassa istuvat herrasmiehetkään voi olla kääntymättä ja antamatta Meille syvän vieraanvaraista katsetta, kun kävelemme heidän ohitseen. Paras on kuitenkin pieni kaveriton poika - oikea maskotti, joka haluaisi Meidät kovasti mukaan jalkapalloon. Hän ei taida millään Meidän haastavaksi kehittynyttä kieltämme, mutta keksii silti hyvän keinon lähestyä. Hän potkaisee pallonsa Meille ja jähmettyy sen jälkeen toiveikkaan näköisenä paikalleen. Sthlm tours vastaa välittömästi eleettömällä, mutta äärimmäisen tarkalla sisäteräsyötöllä, jota poika ei saa kuitenkaan huonouttaan kiinni. Sillä ei ole silti merkitystä, koska loppujen lopuksi hänkin on voittaja. Saapumisemme ei jäänyt yhdeltäkään fittjalaiselta huomaamatta, eikä heistä kai kukaan epäile, etteikö kaupunginosa olisi nyt, ravitsevan vanavetemme jälkeen mitä parhainta kasvualustaa terveelle turismille.